Sūrių gamybos pagrindai

Pradžiai rekomenduojame šį vaizdo įrašą apie sūrio gamybos pagrindus ir paprasto fermentinio sūrio gamybą:

 

Ar tikrai galite pasigaminti geltonojo sūrio namuose?

Daugelis vartotojų mano, kad gaminti sūrį namuose yra tik pramoga ir kad namuose gaminami sūriai neturi jokių galimybių prilygti parduotuvėje pirktiems analogiškiems sūriams. Kasdien stengiamės išsklaidyti šį mitą. Namuose (bet kurioje virtuvėje), naudodami pagrindinę įrangą ir priedus, kuriuos mūsų parduotuvėje galite įsigyti vos už keliasdešimt zlotų, galite pasigaminti nuostabių, skanių sūrių, kurie bus daug geresni nei parduotuvėje parduodami sūriai! Sūrių gamyba, kaip ir naminis alaus virimas ar mėsos gamyba, yra nuostabus, malonus ir neįprastas pomėgis. Mūsų klientai gamina nuostabius sūrius, kuriems neprilygsta pigūs, parduotuvėje pirkti konkurentai.


Na, taip, bet sūris turi subręsti...

sery

Tai tiesa. Tokie sūriai kaip "Gouda", parmezanas, šveicariškas sūris ir kiti turi kurį laiką "pailsėti", kol įgauna savo skonį ir kvapą. Praktiškai bet koks rūsys ar palėpė, tvartas, daržinė... arba bet kurioje kitoje patalpoje, kurioje temperatūra svyruoja nuo 5 iki 17 laipsnių C. Žinoma, skirtingoms rūšims reikia skirtingos temperatūros.
Taip pat turime alternatyvą žmonėms, gyvenantiems, pvz., daugiabučiuose, kurie neturi tokių kambarių. Būtent - didžiajai daliai sūrio brandinimo procesui vykti tinkamame lygyje pakanka viršutinės namų šaldytuvo lentynos.
Taip pat yra daug sūrių, kurių brandinti visai nereikia, pavyzdžiui, paprastas fermentinis sūris, pavyzdžiui, Korycinski, Feta, Mozzarella, Varškė ir kiti.


Kiek pieno reikia vienam kilogramui sūrio pagaminti?

mleko

 

Apytikslis perskaičiavimo santykis yra 1 kg sūrio iš 10 litrų pieno. Iš 10 litrų pieno gaunamas maždaug vienas kilogramas slėgto, pusiau kieto ir kieto brandinto sūrio. Jei tai minkštieji sūriai, varškė, trumpai brandinti sūriai arba sūriai, kurie iš viso nėra brandinami, iš 10 litrų pieno galima gauti 1,5 kg ar net 2 kg sūrio.
Po sūrio virimo likusias išrūgas taip pat galima naudoti gaminant nedidelį kiekį pieno sūrio, pavyzdžiui, populiarųjį rikotos sūrį.
Gaunamo sūrio kiekis taip pat priklauso nuo pieno kokybės (riebalų ir baltymų kiekio), sūrininko patirties, taip pat nuo šliužo fermentų kokybės.


Kiek laiko užtrunka pagaminti sūrį?

Pats gamybos procesas yra gana trumpas ir malonus. Paprastai jis trunka nuo valandos iki kelių valandų (priklausomai nuo sūrio rūšies) ir jame gali dalyvauti visa šeima. Pieno virtimo sūriu procesas yra nuostabus, o virtuvėje kvepia šviežiu, saldžiu pienu. Pavyzdžiui, puiki idėja gerai savaitgalio popietei!
Vėlesnis sūdymas (sūrio "plaukiojimas" druskos tirpale) ir brandinimas priklauso nuo sūrio rūšies ir svorio ir gali trukti nuo savaitės iki kelerių metų.


Jau žinau, kiek pieno... bet koks pienas, kur jo gauti? Ar jis gali būti iš parduotuvės?

mleko

Žinoma, geriausias pienas yra tiesiai iš karvės. Kuo šviežiau, tuo geriau.
Daugelyje Lenkijos miestų ir miestelių galima rasti pieno automatų, kuriuose parduodamas šviežias pienas, puikiai tinkantis ir sūriui gaminti.
Sūrį galima gaminti ir iš parduotuvėje esančio pieno, tačiau UHT pienas netinka (iš jo sūris nesigamina). UHT pienas gali būti naudojamas tik jogurtui ir kefyrui gaminti. Pirkdami pieną sūriui gaminti parduotuvėje, rinkitės tik žemoje temperatūroje pasterizuotą pieną, kurį gamintojai dažnai vadina "šviežiu" - jis paprastai parduodamas plastikiniuose arba stikliniuose buteliuose, laikomas šaldytuve ir jo galiojimo laikas yra gana trumpas.
Būkite atsargūs: pasterizuojant tokį pieną iš parduotuvės prarandamas kalcis. Kad šliužo fermentas tinkamai veiktų, būtinas kalcis. Todėl, jei sūriui gaminti naudojate parduotuvėje pirktą pieną, prarastą kalcį visada turėtumėte papildyti kalcio chloridu - natūralia kalcio druska, kuri yra visiškai saugi ir sveika. Galima įsigyti mūsų parduotuvėje.


Kas yra tas šliužo fermentas, ko dar reikia sūriui gaminti?

Natūralus šliužo fermentas - tai iš veršelių skrandžio atrinktas fermentas, kuris susmulkina pieno baltymą (kazeiną). Šliužo fermentas taip pat gali būti gaunamas iš specialiai atrinktų ir laboratorijose išaugintų mikroorganizmų (pelėsių) - toks šliužo fermentas paprastai vadinamas mikrobiologiniu arba vegetariniu.
Patogiausia naudoti skystą šliužo fermentą (mūsų parduodami buteliukai yra su lašintuvu, todėl tereikia įlašinti lašus pagal etiketėje nurodytą dozę).
Rennet yra pagrindas. Tai universalus fermentas, todėl nesvarbu, kokį sūrį ketinate gaminti, šliužo fermentas visada bus tas pats.
Priklausomai nuo planuojamo sūrio, mums taip pat reikės įvairių kitų įrankių ir priedų. Termometras yra labai svarbus, nes sūrio gamyboje pieno temperatūra yra labai svarbi įvairiais gamybos etapais. Taip pat naudinga turėti didelį puodą. Be to, jums taip pat reikės sūrio formos, audeklo ir daugumai sūrių - fermentinių kultūrų. Tai pagrindinis dalykas. Priklausomai nuo sūrio, gali prireikti ir kitų priedų ir priedų, pvz., "Gouda" tipo sūriui - vaško (parafino) dangai padengti, parmezanui - lipazės, kuri yra natūralus fermentas, aštrinantis sūrio skonį, ir t. t.

Visa tai išsamiai aprašyta knygoje "Domowy Wypiec Sūris", kurią, beje, mes globojame žiniasklaidoje ir esame šios srities ekspertai - labai rekomenduojame, ją galima įsigyti mūsų parduotuvėje. Žinoma, el. paštu, telefonu ar net asmeniškai mūsų būstinėje Ščecine siūlome pagalbą ir patarimus.


Kas yra bakterijų startinės kultūros?

Sūrio užkandžio kultūros (arba dar kitaip - starteris) - tai kruopščiai atrinkti bakterijų padermių mišiniai, kurie savo veikla suteikia sūriui būdingą skonį, aromatą, išvaizdą, spalvą... Todėl tam tikram sūriui reikėtų tinkamai parinkti kultūras. Pavyzdžiui, "Gouda" sūriui naudojama MSE kultūra, parmezanui - PG, mocarelai - M, fetai - MFC ir t. t. Visi šie sūriai labai skiriasi vienas nuo kito, todėl juos gaminant naudojamos skirtingos bakterijos. Mūsų parduotuvėje kiekviena užkandžių kultūra nurodyta šalia sūrio, iš kurio ji gaminama, kad būtų lengviau ją rasti. Jogurtams ir kefyrams gaminti galima įsigyti šiek tiek kitokių kultūrų, kurių taip pat rasite mūsų parduotuvėje. Jei kiltų klausimų ar problemų renkantis starterį - mielai padėsime.


Gerai - daug ką jau žinau, bet konkrečiau - ką turėčiau nusipirkti?

sery

Priklausomai nuo to, kokio tipo sūrį norite gaminti pirmiausia, jums reikės skirtingų priedų ir aksesuarų. Tačiau yra keli dalykai, kurie būtini gaminant beveik bet kokį sūrį. Jie aprašyti mūsų svetainėje Serowar.pl specialiame vadove pradedantiesiems. Deja, šioje brošiūroje neturime tiek daug vietos. :)

Gera idėja pradėti nuotykius su naminiu sūriu yra ir mūsų parduotuvėje siūlomi pradiniai rinkiniai.

Pirmiau pateikta informacija skirta pradedantiesiems, todėl čia išsamiai neaprašome šios temos iš pieno technologijos pusės - perdirbimo mikrobiologijos, biocheminių procesų ir kt.

Tačiau raginame visus tyrinėti!

Dar kartą rekomenduojame knygą "Domowy Wyrób Serów" - tai geriausia knyga lenkų kalba, kurioje išsamiai nagrinėjama smulkaus (namų ir ūkio) pieno perdirbimo tema.
Knygą galima įsigyti mūsų parduotuvėje: https://sklep.serowar.pl/pl/p/Domowy-wyrob-serow-najlepsza-na-start/16.


Jei turite klausimų ar problemų, mes jums padėsime.

aukštyn
Parduotuvė veikia peržiūros režimu
Peržiūrėkite visą svetainės versiją
Sklep internetowy Shoper Premium