Kai sūris išdžiūsta, jį galima padengti maistiniu parafinu, kad būtų išvengta perdžiūvimo ir uždelsiant pelėsių augimą nokinimo metu.
Kai kurie sūriai, pavyzdžiui, šveicariškas ar parmezanas, turi natūralią storą žievelę ir nėra parafinuoti. Tačiau net ir šių rūšių sūrius galima parafinuoti, jei jie sveria 1 kg ar mažiau, todėl jie negali per daug išdžiūti ir nepageidaujamai sukietėti.
Prieš parafinuodami sūrį keletą valandų atvėsinkite šaldytuve – taip parafinas geriau sulips.
Parafiną pašildome vandens vonelėje, geriausia ant viryklės su gartraukiu. Garai yra labai degūs, todėl patariame būti atsargiems lydant.
Kad nesusidarytų nepageidaujamas pelėsis, patrinkite sūrį šiek tiek acte sudrėkinta šluoste ir nusausinkite ant švaraus paviršiaus.
Tepkite parafiną natūralių šerių šepetėliu. Apdorojame kiekvieną sūrio pusę atskirai.
Parafinui išdžiūvus, sūris apverčiamas, mes ir uždengiame kitą pusę.
Parafinas labai greitai džiūsta.
Kad sūris būtų veiksmingai apsaugotas, jį reikia tepti dviem plonais sluoksniais. Kiekvieną kitą sluoksnį galima tepti iškart po to, kai ankstesnis išdžiūvo
Kitas būdas – sūrį (po vieną pusę) panardinti į parafiną. Judėjimas „pirmyn ir atgal“ turi būti labai greitas, kad neištirptų ankstesnis parafino sluoksnis. Būkite ypač atsargūs panardindami, nes parafinas yra labai slidus. Prieš tepdami kitą sluoksnį, palaukite, kol ankstesnis išdžius.
Pakartotinis parafino naudojimas
Parafino vaškas yra labai plastiškas – jį galima lengvai atskirti nuo gatavo sūrio ir daug kartų sėkmingai panaudoti pakartotinai.