Šliužo fermentas – fermentas, sukeliantis baltymų krešėjimą. Yra dviejų formų:
- gyvulinis šliužo fermentas gaunamas iš veršelio arba ėriuko, šerto motinos pienu, skrandžio,
- augalinis šliužo fermentas – kitaip tariant, mikrobinis šliužo fermentas; nėra gyvulinių baltymų.
Krešulys – kompaktiškesnės ir tirštesnės konsistencijos pienas, gaunamas jį pridėti šliužo fermentas. Krešulys yra daugiausia piene esančių baltymų, taip pat riebalų.
Jei pastebėsime, per kiek laiko šliužo fermentas pradeda krešėjimo procesą, galime paskaičiuoti, kiek laiko pienas krešėjimas – tai maždaug 2,5 karto ilgesnė.
Štai du būdai, kaip sužinoti, ar pienas pradėjo krešėti:
- Ant pieno paviršiaus uždedame sterilų švarų dantų krapštuką. Kai tik prasidės krešėjimas, dantų krapštukas nustos judėti.
- Užlašinkite vandens lašelį ant pieno paviršiaus. Jei jis atsiremia į paviršių arba padaro jame nedidelę įdubimą, krešėjimo procesas prasidėjo.